ဒီေန့ ရွင္းေနမေကာင္းလို့ မုန္တီခ်က္စားတာမိုသူငယ္ခ်င္းေတြကို သတိရလို ေ၀မွ်လိုက္တယ္ေနာ္။
ရွင္းတို ့ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြရဲ့ ေဒသအစားအစာေလးတခု ျဖစ္တဲ့ ရခိုင္မုန့္တီေလးပါ ရွင္။
ဂုဏ္ယူ၀မ္းေျမာက္စြာေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္
ျမိန္ေရယွက္ေရ စားသံုးနိုင္ပါတယ္ ။
မုန့္တီခ်က္မယ္ဆို
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကေတာ့
- ငါး
- ပဒဲေကာ (Galanga)
- ဂ်င္း
- မန္က်ည္းမွည္႔
- ငပိ
- ငရုတ္သီးစိမ္း
- မုန္႔ဖတ္
-ငရုတ္ေကာင္း
-ငရုတ္သီးအစိမ္းမစားတဲ့ လူ က အစိမ္းစားမုန့္ ကို ဆီးသတ္ပီး ထည့္စားလိုရတယ္
- ထည္႔စားဖုိ႔ ႀကက္သြန္ျဖဴ ဆီက်က္၊ နံနံပင္ ၊ ပဲေႀကာ္၊ ငါးဖယ္ငါးဆုတ္၊ငါးမုန့္(ငါးမုန့္ဆိုတာက ငါးျပဳတ္ထားေတာ့ အခ်ိဳကုန္သြားတာကို မြမြေလးေတြလုပ္ပီး ဆီသတ္ဆနြင္းမုန့္ေလးထည့္ပီး ကြ်တ္က်ြတ္ေလးလုပ္တာကိုေျပာတာ)
ကဲစခ်က္မယ္ေနာ္ ငါးပိလိုသေလာက္ေလးကို ေရနဲ့ အရင္ေဆးလိုက္မယ္ ခါးတာေတြမပါေအာင္ ျပီးရင္ငါးပိအနံ့ ေပ်ာက္ေအာင္တည္ထားမယ္ ေရးမ်ားမ်ားနဲ့တည္ထားမယ္။ ငါးကေတာ့ ငါးၾကင္း ၊ ငါးခူူ၊ငါးေရြ စသျဖင့္ငါးကို စင္ေအာင္ေဆးေၾကာ္ပီး ငါးကို ဆား၊ငံျပာရည္ တို႔ပဒဲေကာ၊ဂ်င္းတိုိ့နဲ့ ေရာျပဳတ္မယ္ ၊၊ငါးပိအနံ့ေပ်ာက္ပီး ဆို ငါးျပဳတ္တဲ့ ထဲေရာထည့္လိုက္မယ္ ။ ငါးကို ဆယ္လိုက္ပီး ငါးအသားကိုနြင္ထားမယ္ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထားမယ္၊မန္က်ည္းရည္ေဖ်ာ္ထားမယ္
၊ဟင္းရည္ပြတ္လာပီးဆို အေပ့ါအငန္ျမည္းမယ္၊ ေနာက္ဆံုးက်ရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းေလးနဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို တျပားရိုက္ပီးထည့္လိုက္မယ္။ကဲ ျပီးပါပီး ဟင္းေရေမႊးေမႊးေလး ငါးမ်ားမ်ားနဲ႔ ပဒဲေကာ အနံ႔ေလး ေမႊးႀကိဳင္ေနတ့ဲ ပူပူစပ္စပ္ ရခိုင္မုန္႔တီ အရည္ေလး ရပါျပီရွင္။အပူအစပ္ကေတာ့ လိုသလို ထည့္စားသံုးနိုင္ပါတယ္ ။အစပ္မစားနိုင္တဲ့ သူေတြကလည္း လိုသလို ျပဳျပဳင္စားသံုးနိုင္ပါတယ္။
ပံုေတြကေတာ့ရွာေဖြကူးယူထားတာပါ။အားလံုးကိုေလးစားလွ်က္
ရွင္းသန့္ေမ
![]() |
ပဒဲေကာ (Galanga in English) |
No comments:
Post a Comment